Mons. M. Chovanec prevezme úrad banskobystrického biskupa 15. decembra

24.11.2012 Banská Bystrica

Bratislava/Banská Bystrica 24. novembra (TASR) - Mons. Marián Chovanec vymenovaný pápežom Benediktom XVI. za diecézneho biskupa Banskobystrickej diecézy prevezme úrad v sobotu 15. decembra 2012. Slávnosť prevzatia úradu sa začne o 10.30 h v Katedrále sv. Františka Xaverského v Banskej Bystrici.

Dátum prevzatia úradu vyplynul z osobného stretnutia novovymenovaného biskupa Banskobystrickej diecézy s diecéznym administrátorom Mons. Mariánom Bublincom, ktoré sa uskutočnilo v týchto dňoch v Banskej Bystrici.

Biskupovi Chovancovi do 15. decembra ešte plynie kompetencia generálneho vikára Nitrianskej diecézy. Naďalej mu budú plynúť povinnosti generálneho sekretára Konferencie biskupov Slovenska (KBS).

Podľa kánonického práva do dňa prevzatia úradu Banskobystrickú diecézu spravuje diecézny administrátor Marián Bublinec.

Biskupským mottom nového banskobystrického diecézneho biskupa je: "Všetko vydám za vaše duše".

Po prvom stretnutí s kolektívom kňazov a laikov pracujúcich na Biskupskom úrade v Banskej Bystrici biskupa Chovanca veľmi potešila správa o modlitbách za jeho osobu. Veriaci Banskobystrickej diecézy sa za svojho nového biskupa modlili pri každodennej sv. omši počas 16 mesiacov od smrti biskupa Rudolfa Baláža.

Pápež Benedikt XVI. vymenoval Mariána Chovanca za diecézneho biskupa pre Banskobystrickú diecézu 20. novembra 2012, informovala Tlačová kancelária KBS v Bratislave.
 

Vyberte región